Menü

Könyvtármozi

Könyvtármozi tematikus ajánló


A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár egy új tematikus ajánlóval szeretné segítené az országszerte népszerű KönyvtárMozi programot. A havi bontású, jeles eseményekhez és különböző témákhoz köthető filmajánlók a KönyvtárMozikat működtető könyvtárak, könyvtárosok, pedagógusok munkáját hívatott segíteni.

Tovább

Sajtómegjelenés

A Vas megyei KönyvtárMoziról megjelent sajtócikkek, podcast.  Tovább

2015 októberében, a 10. Országos Könyvtári Napok keretében a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez csatlakozott települések számára – széleskörű összefogáson alapuló – új szolgáltatási lehetőség nyílt meg.
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Kecskemétfilm Kft. kezdeményezése a magyar filmkultúra népszerűsítését tűzte ki célul, azokon a kistelepüléseken, ahol a közösségi élményt nyújtó filmvetítések lehetősége már nagyon hosszú ideje megszűnt. A KönyvtárMozi – melynek ötlete a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon vetődött fel, és megvalósulását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Dunatáj Alapítvány, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, a Nemzeti Audiovizuális Archívum és a Nemzeti Kulturális Alap egyaránt támogatta – klubszerűen működő hálózatba kapcsolja be a KSZR szolgáltató helyeket, ahol a filmek ingyenes vetítését a látottak feldolgozását segítő előadások, beszélgetések, gyermekfoglalkozások egészítik ki. A jelenleg 695 filmet kínáló KönyvtárMozi lista az együttműködő partnerek felajánlásaiból állt össze. A kínálat folyamatosan bővül.
 
Vas megyében 2017-ben kilenc települést bevonva egy olyan komplex, többrészes filmvetítési sorozat valósult meg, amely négy filmtörténeti csomópontot kiemelve, a vetítéseket követő, filmes szakemberek által koordinált beszélgetés keretében adott betekintést a magyar filmtörténetbe. 
 
2018-ban folytatódott a Vas megyei KönyvtárMozihoz kapcsolódó települések körének bővítése, a fenti tematika alapján kidolgozott program folytatása, illetve a roma kultúrát animáció segítségével bemutató Cigánymesékre épülő vetítéssorozat indítása.

2019-ben Górban a KönyvtárMozi hatására a filmklubba járó kamaszokból kialakult egy közösség, akik Fekete címmel forgattak egy kisfilmet. A film az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ által szervezett Gyermek és Ifjúsági Művészeti Fesztivál részeként megrendezett PLÁNtáló című filmes pályázat 2. helyét nyerte el. 

2020-ban immár 23 település kapcsolódik a KönyvtárMozi programhoz. Ebben az évben megalakult a Góri Filmkészítő Műhely és egy újabb kisfilm készülhetett el A Guary kincs nyomában címmel. Elkészült egy havi bontású, jeles eseményekhez és
különböző témákhoz köthető filmajánló, mely a KönyvtárMozikat működtető könyvtárak, könyvtárosok, pedagógusok munkáját hívatott segíteni.

2021-ben megindultak a könyvtári enteriőr megújítások, köztük három KönyvtárMozis településen is. A minőségi vetítés elősegítése érdekében vetítő vásznakat, laptopokat, projektorokat vásárolhattunk. 11 település csatlakozott a programhoz, így az év végéig 38 település tartozott a Vas megyei KönyvtárMozi hálózathoz.A KönyvtárMozi hatására a Góri Faluház a Berzsenyi Dániel Könyvtár egyműködésével és Boros Ferenc szakmai segítségével a góri fiatalok egy rövidfilmes ötlete (A kert) is megvalósulhatott. Karakón a Berzsenyi Dániel Könyvtár egyműködésével, a helyi fiatalok részvételével készülhetett el a falu 1000 éves évfordulójára egy rövid fiatalos kisfilm.2021. október 27-28-án KönyvtárMozi Szakmai Napok Vas megyében címmel rendeztünk két napos országos konferenciát.

2022-ben 11 település csatlakozott a programhoz, egy település pedig kilépett, így az év végéig 48 település tartozott a Vas megyei KönyvtárMozi hálózathoz.KönyvtárMozi keretében esélyegyenlőségi filmvetítést is tartottunk 2022. áprilisában a rumi könyvtárban, melyen a Rum-Kastély EGYMI sajátos nevelési igényű diákjai nagy örömmel vettek részt. A KönyvtárMozi hatására a Góri Faluház a Berzsenyi Dániel Könyvtár egyműködésével és Boros Ferenc szakmai segítségével a góri fiatalok egy rövidfilmes ötlete (1/7 7 országon is túl...) is megvalósulhatott.Boros Ferenc a KönyvtárMozi koordinátora 2022. szeptember 20-21-én Lakitelken vett részt a Sára Sándor Filmes Műhely „GYERÜNK A MOZIBA BE!” kurzusán.